top of page

Human Rights League

Нові «Сміливі» 💙


Human Rights League — ліга за людські права, створена у 2005 році адвокатами та юристами, які об’єдналися з метою надання юридичної допомоги мігрантам, біженцям та особам без громадянства у Словаччині.


В загальному організація об’єднує 50 співробітників: правників, спеціалістів у сфері політичних студій, перекладачів, працівників фінансового департаменту, відділу коммунікація та HR.


Після початку війни Словаччина стала однією з тих країн, куди приїхало найбільше українців. Відповіддю Ліги став проект з надання правової допомоги українцям та працевлаштування українських спеціалістів.


Пізніше команда з 8 осіб у яку переважно входять українці об’єдналася для реалізації проекту KeyInfo «Надання достовірних інформаційних послуг біженцям у Словаччині». Одним із способів надання інформації було обрано онлайн комунікацію. Так, ми провели дослідження, яка з платформ є найбільш зручною для використання та на базі отриманих результатів створили свій Telegram-канал.



Ми закриваємо інформаційні та правові потреби, які відносяться до сфери нашої діяльності.


З власного досвіду ми знаємо, що приїжджаючи до нової країни, людина губиться, адже тут все влаштовано по-іншому, ніж вдома. І звісно всі починають шукати інформацію в інтернеті та соцмережах. Наразі існує безліч веб-сайтів, чатів, Facebook груп, Telegram-каналів, які надають інформацію для біженців. Але величезна кількість цих каналів та неструктурованість, а іноді і неправдивість інформації на них, не просто не допомагають людині, а ще більше заплутують її.


Саме тому нашою метою є надання особам, які рятуються від війни росії проти України висококваліфікованої, перевіреної, точної та надійної інформації про їхні права, обов'язки та послуги відповідно до їх потреб. На одному Telegram-каналі ми збираємо перевірену та актуальну інформацію, а також надаємо відповіді на індивідуальні питання наших читачів.


Окрім того, ми проводимо оцінку інформаційних потреб українців за результатами якої здійснюємо дії направлені на полегшення доступу до інформації.


Інформація - це інструмент вибору способу поведінки та прийняття рішень, тому ми прагнемо допомогти людям бути обізнаними, діяти впевнено та автономно.


- які найчастіші запити до вас?

У межах проекту KeyInfo «Надання достовірних інформаційних послуг біженцям у Словаччині» ми найчастіше отримуємо запити пов’язані з базовими потребами:

порядок отримання документів, правила перетину кордонів, умови отримання фінансової допомоги, порядок роботи системи медичного страхування, сплата податків, питання пов’язані з оформленням та скасуванням тимчасового захисту, порядок користування транспортом закордоном, отримання банківських послуг.





Ми випадково дізналися про додаток Нумо Спільно та одразу завантажили його як платформу, на якій зможемо дізнаватися про цікаві для українців заходи, обмінюватися інформацією та розширювати нетворкінг. Через декілька місяців після переїзду до Словаччини, коли свідомість нарешті прийняла факт війни і неминучості її наслідків, виникла потреба в організації свого життя та створенні, на скільки це можливо, психологічно комфортних умов у тих обставинах, що склалися.

Для нас елементами комфорту є спілкування українською мовою, у колі ментально схожих людей, та людей яких об’єднує важливе: Батьківщина, війна, бажання допомогти, побутові звичаї та ін. Тож ми були дійсно раді, коли дізналися про платформу за допомогою якої зможемо познайомитися з іншими українцями у Словаччині.


- чому важливо об'єднуватись в спільноти?

По-перше, це важливо тому що в спільноти об’єднуються люди з однаковими інтересами, проблемами та стилем життя. Це допомагає знайти однодумців, близьких по духу людей, обмінюватися інформацією та досвідом, а також швидше вирішувати п итання, які відповідають актуальним потребам.

По-друге, і це є важливим особливо зараз: до війни більшість з нас була частиною чогось одного, великого і важливого: території своєї країни та усталеного на ній способу життя. Після переїзду, ми продовжуємо залишатися цією частиною, але відірваною та на фоні нової реальності.

Результатом об’єднання у спільноти є побудова такого собі зрозумілого і комфортного простору, у якому створюються максимально наближені до звичних умови, що у свою чергу призводить до того, що люди швидше адаптуються, швидше закривають свої потреби, відчувають себе комфортніше і діють впевненіше.



Посилання на Human Rights League


Хочете розказати про свою спільноту?



311 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page